Diverse

At nyde sommeren sammen med sin mobil

Der er stadig lang tid tilbage af sommeren, men den har allerede overgået alle mine forventninger. Jeg vågner hver morgen, de fleste dage til solskin, og går ned i køkkenet for at lave en kop kaffe, og mens vandet koger, åbner jeg have døren til haven og sætter mig ud på trappen. Og bare de der to minutter, med fuglekvidder og glimtende dug i græsset, er nok til at sommerfølelsen holder hele dagen, uanset hvad den ellers byder på af planer og vejr.

I begyndelsen af juli tilbragte jeg et par dage hos min mormor i Sønderborg. Af en eller anden grund kommer min computer ikke overens med hendes mobile bredbånd, så den eneste netadgang jeg havde var gennem min telefon. Jeg var med andre ord på ingen måde afskåret, men det var stadig tilstrækkeligt anstrengende i længden at bruge telefonen, at jeg var meget mindre online. Og det var virkelig rart!

Der var ringridning i byen, så der var optog og flag og glade mennesker, og hele byen summede af musik. Og når vi var hjemme, var der mad at spise, eftermiddagslure at tage og bøger at læse. På et tidspunkt kastede jeg mig også ud i at lære at brodere. Der er noget nærmest meditativt i at være beskæftiget uden at blive forstyrret (eller måske snarere: uden at forstyrre sig selv) og uden at skulle bruge alt for meget tankekraft.

Den følelse vil jeg gerne have mere af i min hverdag. Ikke nødvendigvis flere pauser eller mere afslapning, men færre forstyrrelser og mere koncentration. Jeg har tid nok i mine dage, men alligevel kommer jeg sjældent i gang med alle de projekter, jeg ellers får idéer til. Hvis jeg har en dag, hvor jeg ikke ”skal” noget, er det som om min hjerne siger ”Hvad skal vi lave i dag? Nå, ikke noget? Så kan jeg godt lige tjekke Facebook/Bloglovin/Politiken”. Og derfra er der altid lige et link mere at klikke på eller et emne at google. For hvornår havde den første sæson af Game of Thrones egentlig præmiere? Om ikke andet kan man altid søge på ”social media detox”.

Men det, jeg lagde mærke til hjemme hos min mormor var, at jeg faktisk slet ikke behøver afskære mig selv totalt for at opnå den der stilhed. Der er ikke noget, jeg skal afgiftes for. Jeg kan sagtens stadig være online, jeg skal bare ikke være det helt så ofte.

Mit første skridt har indtil videre være at flytte flest mulige online-aktiviteter over på min mobil, så jeg ikke bliver fristet til at have alle mulige faner åbne, mens jeg sidder ved computeren og arbejder. Og derefter har jeg slukket for alle notifikationer, der ikke kommer fra mennesker således, at der kun er Messenger, mail, sms og opkald tilbage. Min mobil er desuden næsten altid på lydløs og ofte på flytilstand, så jeg tjekker kun for beskeder, når jeg er bevidst om det. Til gengæld får jeg så overblik over alting samtidig.

Indtil videre fungerer det rigtigt godt på denne måde, og jeg kan allerede mærke, at der går længere tid mellem impulserne til lige at tjekke et eller andet. Jeg ved, at vi er mange der gør os tanker om, hvilken rolle internettet skal spille i vores liv, og hvor meget det skal have lov til at fylde, men det ser jeg egentlig ikke som et tegn på, at det skulle være specielt farligt eller afhængighedsskabende, men i stedet at folk faktisk er ret gode til at stoppe op og tænke over, om de bruger deres tid på den måde de helst vil og justere kurs derefter.

For mit vedkommende vil jeg rigtigt gerne opdateres på, hvad mine venner og familie laver. Jeg vil gerne inspireres til måder at leve mere bæredygtigt på. Og når det er gjort, vil jeg gerne koncentrere mig om det, jeg selv laver, og nyde resten af sommeren, regn eller ej.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar